Content

Kalėdų Klasika

Tylutėliai į mūsų kiemus atkeliauja jaukiausios metų šventės. Smagios, gražios ir, svarbiausia, prasmingos. Šia proga siūlau jums pažiūrėti keletą išties gerų, laiko išbandymus atlaikiusių, bene nesenstančių ir beveik visame pasaulyje itin vertinamų filmų. Šiltų, gan šviesių ir įkvepiančių laukti ir tikėtis - kažko ypatingo ir stebuklingo, Kalėdom vadinamo.

"The Bishop's Wife" - jei esi taip užsiėmęs, kad nerandi laiko nė patiems artimiausiems žmonėms, nenustebk vieną dieną išvydęs angelą (net jei jis neatrodo panašus į būtybę, kuria sakosi esąs). Maži ir didesni stebuklai, angelai ir žmonės, panašūs į angelus, čiuožyklos ir gerumas aplink. Ir dar kartą patvirtinta idėja, kad jei prašai, tai gausi, jei šauksi, tai atsilieps. Tikrai. Tik turi truputėlį plačiau atverti akis.
Daili, teisinga Kalėdinė juosta, kurią nuoširdžiai rekomenduoju.
"Meet Me in St. Lois" - ne visas filmas yra Kalėdinis, tik dalį jo užima ši šventė. Tačiau kaip! Tai juosta, kurioje suskambėjo "Have Yourself a Merry Little Christmas". Tai muzikinis filmas, bet muzika su įprastais pokalbiais dera taip puikiai, kad žiūrėti - vienas malonumas. Tai beprotiškai estetiškai gražus filmas, papuoštas ne vien elegantiškomis suknelėmis, bet ir gražiais poelgiais. Maloni akiai ir ausiai, lengva ir bene būtina pamatyti (vien dėl muzikos, dėl aktorių, dėl vaizdų) juosta!
"Miracle on 34th Street" - ar tiki fėjomis? Pasakom? Kalėdų seneliu? Ne? O veltui, sako Kalėdų senelis, juk taip gražu kažkuo tikėti, juolab tuo, kas tikra. Tikra? Tik panorėk, ir pamėginsiu išpildyti tavo norą. Tik panorėk, panorėk stipriai, iš tiesų nuoširdžiai...
Labai graži istorija apie tikėjimą ir tikrą Kalėdų senelį. Ir dar apie pačius tikriausius stebuklus.
"Holiday Inn" - tai filmas, kuriame pirmą kartą išgirdau skambant "White Christmas". Pasakojantis apie žmogų, įkūrusį užeigą, veikiančią tik per šventes ir (ne visada) smagų jo gyvenimą. Ryškūs pasirodymai, sniego pusnys, šilti jausmai ir šventės šventės šventės (ne tik Kalėdos!)
"A Christmas Story" - istorija apie mažąjį Ralfį: jo Kalėdas, ypatingą dovaną ir daug nuotaikingų (ir kiek liūdnesnių) akimirkų, nutikusių belaukiant viso to. Linksmas filmas visai šeimai, pakeliantis Kalėdų dvasią. 
"It's a Wonderful Life" - turbūt pati garsiausia Kalėdinė juosta. Istorija žmogaus, globojusio kitus, padėjusio jiems, žmogaus, kuris numodavo ranka į save vardan kito, nors svajonių turėjo didelių, idėjų - gyvų ir įspūdingų. Bet būna, kad gyvenimas apvelia kasdienybę rūpesčiais, ar daug blogiau - didelėmis problemomis, ir tuomet nebežinai į kurią pusę mestis, kur eiti, kur trauktis, kaip kapstytis. Bet tu nesi vienas. Ypač kai rūpiniesi kitais. Net jei nebūtum rūpinęsis, net jei neturėtum to tunto draugų, pasiryžusio paaukoti kelis paskutinius pinigėlius dėl tavo gerovės. Tu nesi vienas.
"White Christmas" - dar vienas muzikinis filmas, šįkart su dar didesne porcija dainų ir šokių. Gal net per didele. Bet jei norit atsipalaiduoti prieš ekraną - kodėl gi ne? Vien jau paskutinė scena yra puiki paskata pažiūrėti filmą - tokia jauki ir šventiška, kur atliekama garsioji Bing Crosby "White Christmas". Su viltimi sulaukti baltų Kalėdų. Šio filmo veikėjams sniego sulaukt pavyko. Kažin, kaip seksis mums?
"Christmas in Connecticut" - apie savo kasdienybę ir receptus rašanti moteris paprašoma Kalėdoms priimti ir pasirūpinti kareiviu, tapusiu bene tautos didvyriu. Neatrodo ypatinga, tačiau atskleidus keletą faktų - kad toji moteris gaminti nė nemoka, o jos straipsnių puslapiuose krykštaujantis mažylis išvis neegzistuoja - situacija tampa keista, komiška ir dėl to tik dar smagesnė. Mielas, šiltas filmas su plačiomis senovinėmis rogėmis, užsnigtu kiemu ir puikiais dialogais. 

Dauguma šių filmų - nominuoti Oskarams, ar apdovanoti net keliais, be to, ir daugybe kitų apdovanojimų. Dauguma jų įtraukiami į geriausių visų laikų Kalėdinių filmų sąrašus. Daugumai - daugiau nei penkiasdešimt metų. Bet ta ypatinga šventinė dvasia, galim pajusti, nuo metų nepriklauso. 

Noriu paminėti ir dar keletą filmų: truputį naujesnių, truputį ir šiaip puikiai žinomų. Kai pagalvoju apie Kalėdas, pirmas filmas ateinantis į galvą yra... Taip, tikrai ne koks kitas, o "Home Alone" (taip pat ir antroji dalis). Ir kas keisčiausia, kuo toliau (t.y. kuo daugiau kartų juos pamatau), tuo labiau prie jų prisirišu, tuo jie man brangesni tampa. Juk ir pasakoja jie apie tikras vertybes ir, bene svarbiausia, sugeba perteikti tikrą Kalėdų dvasią.
Kitas filmas, užkrečiantis meile Kalėdoms, tai Tim Burton darbas "The Nightmare Before Christmas". Apie Halloween'o miestelio gyventojus, bandžiusius sukurti Kalėdas savo namuose. Dailus ir ypatingas - kaip ir dauguma Burton darbų, taip ir šis vertas dėmesio. 
Yra ir dar dvi senovinės juostos, kurių nepaminėjau didžiąjame sąraše - tai "Holiday" ir "The Shop Around the Corner". Abi labiau meilės istorijos, nei Kalėdiniai filmai, ir vis dėlto, visai smagūs ir simpatiški, jei tradicinius Kalėdinius filmus jau esat matę. Juk gerų, Kalėdų šilumos įkvepiančių filmų (kaip ir paties įkvėpimo ir visokio kitokio gėrio, kaip nekart esu rašiusi) negali būti per daug.

Ramaus Kalėdų laukimo ir šildančių širdį filmų. 


0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Atradimams

Užsisakyk Šviesu.lt naujienlaiškį

Vardas

El. paštas *

Pranešimas *

Archyvas